Losos s holandskou omáčkou

Lososa môžeme nahradiť aj inou, kvalitnou rybou. Ja osobne nekupujem tie lacné mrazené filety alebo pangasiusa, pretože to podľa mňa nie sú ryby! :-)

Najlepšie a aj najekonomickejšie je si kúpiť celého lososa a doma si ho vyfiletovať. Chce to len trpezlivosť a tréning..

Holandskú omáčku môžeme použiť aj na preliatie špargle alebo kuracích pŕs urobených na grile.

 

SUROVINY (pre 2 osoby):

Losos
  • 4 ks malých filetov lososa
  • kôra z 1 citróna
  • šťava z 1 citróna
  • soľ, celé čierne korenie
  • 2 PL oleja
Holandská omáčka
  • 2 žĺtka
  • 2 PL bieleho vína (al. ružové)
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 100 - 150 g čerstvého masla
  • ( 1 ČL plnotučnej horčice)

POSTUP:

1.Filety lososa si poukladáme na hlbší tanier/tácku kožou dolu, pokvapkáme citrónovou šťavou a postrúhame naň citrónovú kôru. Necháme odležať aspoň 1 hodinu.

2. Lososa si poukladáme na dosku kožou hore. Kožu narežeme (obr. č. 1.). V mažiari si nahrubo nadrvíme čierne korenie (ak nemáme mažiar, môžeme použiť papier na pečenie. Do stredu nasypeme korenie, pár krát preložíme a podrvíme tĺčikom na mäso). Kožu posypeme korením a poriadne posolíme.

3. Na rozpálenú panvicu dáme olej a poukladáme lososa kožou dolu. Z tejto strany lososa robíme dlhšie, pretože koža lososa chráni pred pripálením a pekne sa nám urobí skoro do 3/4 filetu. Môžeme vidieť, že losos začína byť biely aj po krajoch. Po cca. 3 - 4 minútach (malé kúsky robíme iba 2 minúty) lososa opatrne otočíme a už robíme iba cca. 1 minútu. Položíme na tanier kožou dolu a necháme ešte postáť. Medzitým si pripravíme holandskú omáčku.

Holandská omáčka:

1. Maslo si roztopíme ale nesmie vrieť! Do kovovej/sklenenej nádoby dáme žĺtka, víno, soľ, mleté čierne korenie, citrón. Nádobku dáme nad paru (nikdy nepoužívame plastovú nádobu, lebo tá sa dobre neprehreje a omáčka by sa neurobila). Vajíčka šľaháme asi 30 sekúnd a potom prilejeme roztopené maslo. Šlaháme cca. 3 minúty nad miernym plameňom. Ak nám to nechce hustnúť, tak môžeme pridať ešte trošku masla, alebo musíme pridať teplotu na sporáku. 

Hmota bude úplne hustá. Polejeme ňou časť lososa. Na dochutenie občas použijem aj plnotučnú horčicu, ale iba 1 ČL, aby to nebolo horčicové!!! Najprv však ochutnajte samotnú omáčku, možno už nebudete chcieť nič pridávať.

Podávame zo zeleninovým šalátom a hriankou, ryžou alebo varenými zemiakmi.

 

John

Smithf328 | 11.10.2017

I'm extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it is rare to see a great blog like this one nowadays.. eebeedbkdccdegec

olaaa

Maria | 29.07.2014

Weronicka, tak ja sa dnes idem vrhnut na tento uzasny receptik, dufam, ze mi to vyjde, tak ako tebe :)

Dakujem za tip ;)

Pridať nový príspevok