Paradajková polievka
Suroviny:
- 2 - 3 kg paradajok
- 1 kg papriky
- 2 ks cibuľa
- 5 ks cesnak
- 5 - 10 PL olivový olej
- 3 - 5 PL hnedý cukor
- 2 ČL soľ
- 1 ČL bazalka
- 1 ČL oregano
- 1/2 ČL rozmarín
- citrónová štava z 1 citróna
- kôra z 1 citróna
- štipka muškátového orieška
POSTUP:
1. Paradajky prekrojíme na polky a položíme na hlboký plech na pečenie, šupkou smerom nadol. Pomedzi nastrkáme papriku prekrojenú na štvrťky, cibuľu prekrojenú na štvrťky a cesnak. Pokvapkáme olivovým olejom. Posolíme a pocukrujeme (najprv dať menej cukru, radšej pridať zvyšok až na konci, ak bude cukru málo).
2. Dáme piecť do rúry na 220 stupňov asi na pol hodinku. Z rúry vyberieme až vtedy, keď je vrch paradajok a papriky trochu čierny. To nám polievku pekne prevonia.
3. Vyberieme plech z rúry a nalejeme to všetko do veľkého hrnca. Rozmixujeme ponorným mixérom. Teraz to treba ešte precediť cez hrubšie sitko do iného hrnca.
4. Hustú paradajkovú zmes môžeme zriediť trochou vody. Ja však odporúčam radšej hustejšiu. Dáme to variť a pridáme nadrobno posekaný čerstvý rozmarín, bazalku, oregano, šťavu z jedného citróna (dať najprv polku šťavy a postupne pridávať podľa chuti) a kôru z jedného citróna. Nastrúhať štipku muškátového oriešku. Podľa chuti sa ešte môže pridať trošku cukru a soli.
Pridaj príspevok
Neboli nájdené žiadne príspevky.