Brokolicová krémová polievka

Chutná polievka, ktorá je k všetkému ešte aj jednoduchá na prípravu.. Podávať ju môžeme s natrhanou mozzarelou a cesnakovými krutónmi.

Suroviny:

  • 2 ks brokolica
  • 5 - 10 zemiakov
  • sladká smotana (polovicu môžeme nahradiť kyslou smotanou)
  • zeleninový vývar alebo bujón v kocke
  •  šťava z 1/2 citróna
  • kôra z 1/2 citróna
  • soľ, čierne korenie
  • štipku bazalky alebo rozmarínu alebo oregana (podľa chuti)
  • malý strúčik cesnaku
  • olivový olej (na krutóny)
  • 2 krajce chleba (na krutóny)
  • 2 - 3 strúčiky cesnaku (na krutóny)

Postup:

1. Zemiaky nakrájame na kocky, osolíme a dáme uvariť do mäkka. Keď sú skoro uvarené, pridáme umytú a na kúsky pokrájanú/rozobratú brokolicu. Varíme ďalších 5 minút, kým brokolica trošku nezmekne (nesmieme ju však rozvariť, lebo polievka stratí okrem farby aj kopu vitamínov).

2. Pridáme pretlačený cesnak, korenie podľa chuti. Rozmixujeme ponorným mixérom dohladka (treba zvoliť hlbší hrniec, aby nebolo všetko pofŕkané).

3. Smotanu si prelejeme do nádobky, môžeme pridať trochu mlieka a potom pridáme pár lyžíc z rozmixovanej polievky. Zamiešame a až potom smotanu pridáme do polievky. Robíme to preto, aby sa studená smotana pridaná do horúcej polievky nezrazila.

4. Teraz začneme postupne pridávať citrónovú šťavu a kôru. Najprv pridáme iba trošku a ochutnáme. Pozor, aby sme to neprekyslili.

Na tanieri dozdobíme natrhanou mozzarelou a cesnakovými krutónmi.

5. KRUTÓNY: Chlieb si nakrájeme na malé, rovnako veľké kocky. Do pohárika nalejeme olivový olej (alebo aj normálny) a pretlačíme do neho cesnak. Olej necháme chvíľu postáť, aby sa pekne prevoňal.

Kocky chleba oprážame nasucho na panvici. Keď začne chrumkavieť, pokvapkáme ho cesnakovým olejom (ale iba z vrchu nádobky! nepridávame cesnak). Až  tesne pred koncom môžeme pridať cesnak z pohára, a to z toho dôvodu, že keby sme cesnak pridali hneď, zhorkol by!

 

Dobrú chuť

 

FOTO pribudnú čoskoro

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok