Lasagne

Tento taliansky recept sa dá obmieňať podľa chuti a dostupných surovín. Veľmi chutné sú napríklad doplnené baklažánom alebo cuketou. Ja Vám úkážem základný spôsob prípravy a je už na Vás, ako si ho vylepšíte :-)

Suroviny:

  • 1/2 kg mletého mäsa
  • 2 konzervy celých paradajok al. pol kila čertvých
  • 2-4 mozzarely
  • tvrdý syr na posypanie
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 2 stredné cibule
  • 1-2 mrkvy
  • čierne korenie, soľ
  • korenie do mleteho mäsa
  • bazalka alebo oregano alebo špagetové korenie Vitana (viď foto)

Postup:

A/ Mäso

1. Cibuľku si nakrájame nadrobno. Osmažíme na panvici s troškou olivového oleja. Pridáme mleté mäso a občas premiešame, kým sa to trošku neopraží. Medzitým si nakrájame cesnak nadrobno. Mrkvu si nastrúhame a pripravíme koreniny.

2. Keď je mäso opražené, pridáme cesnak, mrkvu, a koreniny. Premiešame, aby sa koreniny trošku rozohriali - rozvoňali.

3. Paradajky si vylejeme z konzervy na hlboký tanier a nakrájame na malé kúsky. Cez leto je samorzejme lepšie použiť čertvé paradajky!!! Tie si však najprv musíme blanšírovať - v strede si ich narežeme v trare X  a na pol minúty vložíme do vriacej vody. Potom vyberieme a schladíme pod studenou vodou. Po tomto procese sa dá šupka veľmi pekne stiahnuť. Takto upravené paradajky nakrájame na malinké kúsky a pridáme k mäsu. Keďže je v nich viac vody, budeme to musieť dlhšie variť, aby mäso nebolo vodnaté.

B/ Bešamel

1. na hlbšiu panvicu dáme asi 2 PL masla. Keď je roztopené, pridáme 2 - 3 PL hladkej múky. Miešame kým sa múka neopraží, nesmie však zhnednúť! Zalejeme to pol litrom mlieka a metličkou miešame až kým to nezhustne. Samozrejme to osolíme, pridáme trošku čierneho korenia a štipku muškátového orieška. Môžme pridať trochu trvdého nastrúhaného syra.

C/ Cestoviny

Na cestovinách je síce väčšinou uvedené, že netreba predvárať. Ja to však robím, aby boli tvárnejšie a lepšie sa prispôsobili zapekacej miske. Zoberiem si voľný hlboký pekáč alebo inú nádobu a každý plát ponoríme na 30 sekúnd do vriacej, osolenej vody.

D/ Vrstvenie

Najprv dávam cestovinové pláty. Stačí, keď sa len minimálne prekrývajú. Potom rovnomerne rozotrieme mäsovú zmes. Na to poukladáme mozzarelu a polejeme bešamelom. Toto opakujeme aspoň 3 krát ale zakončíme to vždy cestovinovými plátmi, ktoré si už iba polejeme bešamelom.

E/ Dáme to piecť najprv zakryté cca. na 30 minút a 200 stupňov (ak ste použili veľký plech bez pokrievky, môžete použiť alobal a plech zakryť). Pred koncom to odokryjeme a posypeme syrom. Znovu dáme zapiecť na cca. 5 minút, ale pekáč už nezatvárame.

 

 

Pridaj príspevok

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok