Pizza koláče z kysnutého cesta

Recept pomerne časovo náročný na prípravu, takže ak na to nemáte sobotné dopoludnie, ani nezačínajte :-) Ale výsledok stojí zato!

SUROVINY:

Cesto
  • 1 kg múky - 1/2 hladkej múky,  1/2 polohrubej múky
  • 1 kocka droždia
  • 1 vajíčko
  • 1 a pól dcl oleja (najlepšie olivový)
  • 7 dcl až 1 l vlažného mlieka
  • 2 PL kryštáľového cukru
  • 2 ČL soli
Paradajková omáčka
  • 2 ks cibule
  • 4 - 6 ks cesnaku
  • 2 ks mrkvy
  • paradajky v konzerve/čerstvé paradajky
  • pretlak
  • špagetové korenie Vitana
  • bazalka, oregano
  • čierne korenie, soľ
  • červené víno
Obloha
  • šunka/klobása
  • tvrdý syr/mozzarela
  • kukurica, hrášok, brokolica, ...........
  • šampiňóny, artičoky, olivy,........
  • feferóny, chilli papričky

POSTUP:

CESTO

1.Múku si preosejeme. Pridáme soľ a vajce dáme dostredu. Odmeriame si olej.

2. Urobíme si kvások: 7 dcl mlieka si dáme zohriať - nesmie byť veľmi teplé, len aby sme tam udržali prst. Ale nesmie byť ani veľmi studené. Pridáme cukor a dobre pomiešame. Pridáme droždie, zakryjeme a necháme vykysnúť. Potom to pridáme k múke a prilejeme aj olej. Netreba hneď naliať všetko mlieko, budeme postupne pridávať, lebo každá múka si popije iné množstvo mlieka.

3. Miesime cesto rukou. Cesto nesmie byť za žiadnych okolností suché!!!! Preto postupne prilievame mlieko. Cesto vydáva čvachtavé zvuky a až postupne sa začne zahusťovať. Miešame minimálne 10 - 15 minút, až kým sa nezačnú vytvárať malé vzduchové praskajúce bublinky. Malo by sa ľahko odliepať od misky. Zakryjeme a necháme vykysnúť na teplom mieste. Zväčší svoj objem minimálne dvojnásobne.

4. Po cca pol hodine kysnutia si polku cesta vyberieme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku 1 cm. Pripravíme si pohárik s ostrými hranami, ktorým budeme vykrajovať kolieska. Pohárik pred každým vykrojením položíme do múky (ja si dávam do rohu dosky za pol hrste múky a sem to namáčam).

5. Povykrajované kolieska poukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie. Potrieme paradajkovou zmesou a poukladáme prichystané oblohy podľa vlastnej chute.

Paradajková omáčka:

1. Cibuľku aj cesnak si pokrájame na malé kocočky. Cibuľu hodíme na rozpálenú panvicu a posolíme. Mrkvu nastrúhame na strúhadle a pridáme k opraženej cibuľke. Pridáme korenie - čierne, špagetové, oregano, bazalku, ...ino podľa chuti a potom pridáme cesnak. Cesnak sa môže pražiť maximálne 30 sekúnd, inak by zhorkol. Môžeme pridať sušené paradajky. Zalejeme to paradajkami z konervy, ktoré sme si pokrájali na menšie kúsky. Ak máme otvorené, môžeme pridať červené víno. Ak se mali málo paradajok, pridáme ešte pretlak. Varíme cca 5 - 10 minút, až pokým nebude zmes úplne hustá. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť - na kysnuté cesto to nesmieme nanášať horúce.

 

Obloženie:

Na kolieska nanášame čajovou lyžičkou paradajkovú zmes. Poukladáme par kúskou kukurice/hrášku. Ďalej dáme tenké kolieska klobásky /šunku alebo môžeme urobiť čisto zeleninové. Ja mám rada s brokolicou, šampiňónmi a sušenými paradajkami. Navrch posypeme postrúhaným syrom a potom ešte sézamom. Dáme piecť na 210 stupňov až kým nebudú upečené pekne do zlatova. 

Odporúčam ešte pokvapkať cesnakovým olejom: 1/2 dcl olivového oleja nalejeme do hrnčeka a pridáme 2 - 3 strúčiky pretlačeného cesnaku. Cesnak môže ostať na dne pohára a pokvapkáme iba vznikutým cesnakovým olejom ( nie sú cesnakové, iba ich to pekne prevonia).

Podávame so zeleninovým šalátom. Dobrú chuť!