Starkine opekance s makom
Až tieto vianoce som sa prvý krát odhodlala robiť opekance ako robí moja starká, pretože som ich vždy považovala za sviatočné jedlo,ktoré sa je iba u našej starkej. No podarili sa aj u mňa doma :-) Vianočná atmosféra u mojej starkej však jej opekancom stále dodáva akúsi inú príchuť..
Suroviny (pre asi 10 ľudí):
Cesto
- 1 kg múky ( pól hladkej, pól hrubej)
- 1 kocka droždia
- 1/2 l vlažného mlieka
- 2 PL kryštál. cukru
- soľ - štipka
- 1/2 margarínu
Maková zálievka
- 250 g zomletého maku
- 1/2 l vrenej vody
- 2 - 6 PL kryštáľ. cukru
- 1 - 3 ks vanilkový cukor
- 50 - 150 g čerstvého masla
Postup:
Opekance si môžeme upiecť dopredu aj niekoľko dní ( 3 - 4 dni môžu stáť na chladnom mieste). V deň keď ich ideme jesť sa už iba zalejú horúcou cukrovou vodou a pridá sa mak, takže to na vianoce ušetrí čas.
1. Múku si preosejeme do väčšej nádoby, kde to bude potom kysnúť. Pridáme soľ a na kocky nakrájaný margarín.
2. Pripravíme si kvások: 1/2 litra mlieka si pomaly zohrejeme na teplotu, aby sme tam udržali prst. Nesmie vrieť! Nesmie byť príliš studené! Inak sa Vám kvások neurobí. Odstavíme z ohňa. Do teplého mlieka pridáme cukor a dobre pomiešame, kým sa nerozpustí. Potom pridáme droždie rozlámené na malé kúsky. Necháme prikryté (napr. tanierikom) cca. 5 minúť. Keď ho odokryjeme, malo by byť pekne naboptnané kúsok nad hladinou. Vylejeme to do pripravenej múky.
3. Všetko spolu dobre vymiešame rukou. Miesime minimálne 10 minút. Potom ho zakryjeme (najlepšie v miske kyske) a necháme vykysnúť - zväčší svoj objem skoro dvojnásobne.
4. Z cesta odoberieme malý kúsok a šúláme z neho dlhý pásik s priemerom cca. 1 cm. Šúlky potom pokrájame na rovnaké malé kúsky, ktoré dotvarujeme rukou do gulatého tvaru. Poukladáme na plech, na ktorý sme si dali papier na pečenie. Pokračujeme až kým neminieme celé cesto. Z uvedeného množstva vyjdu asi 3 plechy.
5. Pečieme pri 200 stupňoch, cca. 15 - 20 minút. Guľky sa ešte pri pečení zväčšia, takže musíte šúľať o niečo menšie kúsky, ako chcete mať vo výsledku. Ja odporúčam menšie, lebo je to chutnejšie, keď je všade dosť maku. Ale rozhodne je to aj časovo náročnejšie, takže je to na Vás :-). Necháme ich odstáť cez noc alebo aj pár dní.
6. V deň konzumácie si odoberieme množstvo, ktoré predpokladáme, že sa zje do inej nádoby. Do cca. 1/2 l vrenej vody pridáme vanilkový cukor a cukor kryštáľový. Keďže neviem koľko ste si odobrali, začnite napr. s dvomi PL cukru a potom uvidíte, či máte opekance dosť sladké. Môžete použiť aj med.
7. Na opekance nasypeme zomletý mak, polejeme roztopeným maslom a zalejeme horúcou cukrovou vodou. Opekance musia celú vodu popiť. Aby boli pekne mazľavučké, musia popiť veľa vody, takže vodu priebežne prilievajte a miešajte. Kým sa úplne nasiaknu z každej strany potrvá aj 10 minút.
8. Ak sú málo sladké, pridajte práškový cukor (kryštáľový by sa Vám už medzi opekancami nerozpustil). Namiesto časti masla môžete pridať napr. makový olej (bio obchod - je dobrý aj na pitie, a to ráno nalačno jednu čajovú lyžičku). Opekance musia byť "mazľavé", takže vodu pridávajte dovtedy, kým také nebudú. Prvý krát sa budete báť pridať veľa vody naraz (ako ja :-) ) ale nabudúce to už pekne odhadnete.
Prajem Vám pohodu a náladu, ktorá vládne počas jedenia vianočných opekancov aj počas celého roka! Dobrú chuť.
Neboli nájdené žiadne príspevky.