Cheesecake

Cheesecake - syrový koláč je dobrá voľba pre všetkých, ktorí nemajú radi presladené koláče. Ak ste ešte nikdy neochutnali riccotu, nemajte strach. Riccota nechutí ako klasický syr. Má smotanovú chuť a štruktúrou skôr pripomína tvaroh. 

Suroviny:

KORPUS
  • 1 bal. bebe keksov (najlepšie mliečne - modré)
  • 125 g čerstvého rozpusteného masla
  • 1 PL kryšt. cukru alebo 1 bal. vanil. cukru
PLNKA
  • 500 g ricotta (alebo syr philadelphia) - dá sa kúpiť napr. v tescu
  • 1/2 šálky kryšt. cukru
  • 1 bal. vanil. cukru
  • 1 ks kyslá smotana
  • 2 vajíčka
  • citrónová kôra z 1 citróna
POLEVA
  • 1 ks kyslá smotana
  • citrónová šťava z 1 citróna

Postup

1. Sušienky si rozdrvíme a) v mixéri na tom určenom,  b) ak mixér nemáme, vložíme sušienky do hlbokého hrnca a udierame po nich napr. tĺčikom na mäso.

Rozpustíme si maslo, ale pozor - ! nesmie zovrieť !  Maslo vylejeme na sušienky a dobre premiešame. Pridáme cukor. (Môžete vyskúšať pridať 1 ČL mandľovej arómy - pekne to korpus prevonia).

Tortovú formu si vystelieme pripravenými sušienkami..rukou ich utlačíme. Rohy trošičku navýšime a tak vytvoríme pekne vytvarovaný korpus.

Dáme do hladničky na 15 minút - maslo nám stuhne a sušienky budú držať pekne na mieste.

2. Kým tuhne sušienkový korpus, pripravíme si "syrovú" náplň. Do väčšej nádoby dáme ricottu, vajíčka a cukor. Metličkou vyšľaháme až kým sa nám to nespojí. Pridáme kyslú smotanu, citrónovú kôru a jemne to metličkou zašľaháme k ricotte. 

3. Syrovú hmotu vylejeme na stuhnutý sušienkový korpus. Položíme na plech kam pridáme aj dve menšie nádobky s vodou. Voda sa bude odparovať a koláč potom nepopraská.

Pečieme 70 minút pri teplote 180 C.

Koláč je upečený, keď sa môžeme dotknúť vrchu bez toho, aby sa nám plnka prilepila na prst. Rúru vypneme, koláč povytiahneme a necháme takto postupne vychladnúť - koláč musí chladnúť len veľmi pomaly, inak by mohol popraskať.

4. Keď je koláč trochu vychladnutý, potrieme ho pripravenou kyslou smotanou, ktorú sme si zmiešali s citrónovou šťavou.

Necháme aspoň pár hodín vychladnúť a potom krájame. Dozdobiť môžeme malinami, jahodami alebo černicami...

Dobrú chuť!

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok