Špaldová múka

27.10.2012 10:36

 

Špaldovú múku som objavila pomerne nedávno aj vďaka mojej kamarátke Bibke. Od tej doby ju používam snád do všetkého čo pečiem. Výborná je do slaného pečiva, piškótového cesta a mnohých iných druhov kysnutých a nekysnutých ciest. No snáď najlepší je chlebík zo špaldovej múky.

Samozrejme, z celkového množstva múky dávam špaldovej múky maximálne polovicu. Pomer pšeničnej a špaldovej múky je už na Vás, možno stačí začať s tretinou, ak sa bojíte výsledku. :-)

A prečo je špaldová múka taká zdravá?

Špalda je tretím najstarším druhom pšenice.  Pšenica, z ktorej sa v súčasnosti vyrába drvivá väčšina múk je však špeciálne vyšlachtená, čo má za následok, že má tenšiu šupku. Tenká šupka nechráni živiny ukryté vo vnútri zrna a zároveň šupka samotná neobsahuje toľko živín ako šupka zo špaldy.

Špaldová múka má vyšší obsah vlákninybielkovínnenasýtenách mastných kyselínminerálov neobsahuje žiadny cholesterol. Taktiež obsahuje mnoho vitamínov a minerálov (betakarotén, horčík, draslík).

Najdôležitejší rozdiel medzi múkou klasickou a špaldovou je ten, že špaldová múka obsahuje menej stráviteľných cukrov, ale stráviteľných škrobov je v nej viac. Pri pšeničnej múke je to presne naopak. Energia teda pochádza zo škrobov nie z cukru, čo je veľmi vhodné aj počas diét.

Už spomínaný vysoký obsah vlákniny v špaldovej múke napomáha ľahkému tráveniu. Špalde je však pripisovaná aj stimulácia imunitného systému, taktiež pomáha pri liečbe migrén či vysokého krvného tlaku.

Okrem všetkých týchto priaznivých účinkov na ľudský organizmus nesmieme zabudnúť spomenúť, že špaldová múka výborne chutí a vonia jemne orieškovo. Takže so špaldou platí nie len zdravo, ale aj chutne :-)