Cesnakové slimáky

Niekedy som sa obávala prípravy kysnutého cesta. Toto cesto je však kysnuté a napriek tomu veľmi jednoduché na prípravu. Taktiež odporúčam použiť špaldovú múku! Okrem toho, že sú omnoho omnoho zdravšie, chutia vynikajúco.

Suroviny:

  • 800 g polohrubej múky => ja dávam polovicu špaldovej alebo ovsenej a polovicu polohrubej múky
  • 1 kocka droždia (42 g)
  • pol litra plnotučného mlieka
  • 1 dcl oleja ( ja dávam polku olivového)
  • 8 väčších strúčikov cesnaku
  • 3 PL kryšt. cukru
  • 2 ČL soli
  • 1 ks hera
  • 2 žĺtka
  • sézam

Postup:

1. Do väčšej nádoby si odvážime múku. Pridáme soľ a v strede vyhĺbime jamku. Do odmerky nalejeme olej.

2. KVÁSOK: pol litra mlieka si dáme zohriať ale iba na teplotu, aby sme tam bez problémov udržali strčený prst ( samozrejme umytý :-D ). Odstavíme z ohňa!!! Do teplého mlieka pridáme 2 PL cukru, zamiešame kým sa nerozpustí a až potom pridáme rozdrobený kvások. Necháme na teplom mieste a za 2 minútky nám kvások krásne naboptná.

3. CESTO: Do stredu múky prilejeme kvások a začneme rukou pomaly miešať. Postupne pridávame olej. Miešame rukou až kým nevznikne hustá hmota a naokolo nám neostane žiadna múka. Od tohto momentu cesto prepracuvávame ešte aspoň 3 minúty (pravdepodobne Vás bude trochu bolieť ruka, ale keď ochutnáte tú úžasnú chuť upečených slimákov, na bolest ihneď zabudnete). 

Vymiešané cesto prikryjeme a dáme na teplé miesto vykysnúť. To že je cesto vykysnuté spoznáme podľa toho, že skoro dvojnásobne zväčšilo objem (trvá to cca pol hodinu).

4. PLNKA: Počas toho, ako nám cesto kysne, si nachystáme plnku. Heru nakrájame na kocky a dáme do hlbšej nádobky. Pridáme pretlačený cesnak a dve žĺtka. Všetko spolu mixérom vymiešame.

5. Po vykysnutí cesto prekrojíme na polku a na pomúčenú dosku vyberieme len jednu polovicu. Vyvaľkáme do obdĺžnika s hrúbkou cca 1/2 cm. Rovnomerne natrieme polkou plnky. Zrolujeme. Po povrchu trošku potrieme plnkou a nahusto posypeme sézamom.

6. Krájame na trojuholníky a poukladáme na pekáč s papierom na pečenie.

7. Dáme piecť na 220 stupňov. Po piatich minútach teplotu znížime na 200 stupňov. Pečieme dokopy cca 20 minút.

8. Postup opakujeme s druhou polkou cesta.

Dobrú chuť a dajte vedieť, ako sa Vám podarili :-)

Pridaj príspevok

peckaa

jajko | 11.02.2013

pecka uplna len wjacej soli

Pridať nový príspevok