tiramisu padlo za jeden večer, bolo skwele!! zabudla som vratit formu :))ale wratim :))
Talianske tiramisu
Pri tomto recepte je potrebné mať tie správne suroviny, t.j. marcarpone nazamieňame natierkovými maslami, ani nepridávame smotanu a pod.
Servírovať to môžeme dvomi spôsobmi: A/ľahší: piškóty a krém naskladáme do dezertných pohárov alebo širokých pohárov na víno. Postup je popísaný dole. B/ ťahší ale aj krajší spôsob servírovania: presný postup je popísaný dole nižšie.
Suroviny:
- 500 g Mascarpone
- 6 ks vajec
- 2 balenia dlhých piškót
- 1 pohár silnej precedenej zrnkovej kávy
- 6 PL kryšt. cukru
- amareto (mandľový likér) alebo mandľová aróma, ktorú pridáme do kávy
- kakao na posypanie
Postup:
1. Uvaríme si kávu (ak ju chceme vypiť, tak potom dve :-) ) Kávu si napr. cez sitko precedíme,aby v nej neboli zrniečka. Necháme ju vychladnúť.
2. Žĺtka vymiešame s polovicou cukru pomocou mixéra. Musíme ich šlahať dovtedy, kým nie sú svetložlté a úplne husté t.j. šľaháme aj 3 - 4 minúty.
3. Bielky so štipkou soli vyšľaháme mixérom. Keď sú už skoro tuhé, pridáme druhú polovicu cukru a došlaháme úplne dotuha.
4. Do žĺtok opatrne metličkou zapracujeme mascarpone a potom pridáme vyšľahané bielka, ktoré už iba pár krát "obrátime" metličkou, aby sme nerozbili tú nadýchanú štruktúru.
5. Pripravíme si nádobky. Ja používam dve podlhovasté nádobky (viď obrázok), ale dá sa použiť aj hlboký pekáč, poprípade iná hranatá nádoba. Nádobku si vystelieme celofánom. Uľahčí to vyberanie tiramisu, pretože ho po vychladnutí jednoducho vyklopím a už iba posypem kakaom.
6.Do vystlanej nádobky dáme na dno krém. Na plnenie sa výborne hodí zdobiacie vrecko, ale ak ho nemáme, kľudne môžme plniť lyžicou.
Piškóty si po jednej namočíme do studenej kávy, ale iba na 1,5 sekundy (inak by boli veľmi rozmočené). Piškóty sú po vytiahnutí z kávy hnedé maximálne do polky. Ak by boli namočené príliš, dezert by po vyklopení nedržal tvar a rozlial by sa. Piškóty poukladáme po celej dĺžke a potom ich lyžičkou rovnomerne pokvapkáme amaretom. Ak nemáme amareto, môže sa použiť aj mandľová aróma, ktorá sa pridá do kávy.
7.Vrstvíme postupne piškóty a krém. Posledný bude krém. Prekryjeme prečnievajúcim celofánom a dáme aspoň cez noc do chladu.
8.Vychladené tiramisu vyklopíme z nádobky a opatrne stiahneme celofán. Cez sitko nahrubo posypeme kakaom a môžeme podávať.
POZOR! Hrozí vysoké riziko zašpinenia svetlého oblečenia kakaom. Tak sa snažte do toho nefúkať :-D (týmto pozdravujem dve milé slečny)
Pridaj príspevok
Talianske tiramisu
wewaradi | 01.11.2012
Najnovšie zistenie..tiramisu je najlepšie nechať v nádobke stuhnúť min. cez noc. Potom opatrne vyklopiť, posypať kakaom a nechať v chladničke odstáť ešte aspoň pol dňa. Veľmi pekne stuhne.